zondag 12 mei 2013

Paparijs


Wilbert Leering, 39 jaar. Vader van Mozes (8), Pam (6) en Juun (4). Copywriter & conceptmaker en de laatste tijd ook heel druk met Perfects.nl (het playlist-walhalla voor Spotify & Deezer gebruikers).

Met drie kinderen is het niet altijd even makkelijk om ze allemaal aandacht te geven. Eerlijk is eerlijk. Met twee ook niet trouwens. En zelfs met één kind is er nog genoeg buiten dat kind dat ook belangrijk is.  Maar goed, Puk en ik hebben dus de drie allerliefsteleukste aandachtvragers op de wereld gezet (en terecht dat ze aandacht willen, dat wil ik ook). 

En natuurlijk kríjgen ze alle aandacht van mij. Als het om school gaat, vriendjes en vriendinnetjes, ballet, turnen, skateboarden, voetbal, tennis, het mad science-project, een tekening ("práchtige boom! o...het is een kasteel...práchtig kasteel!"). Maarrr, ik dacht dat het beter kon. Minder éénrichting, meer dat we samen iets deden dat we allebei echt bijzonder vonden. En dat werd... Parijs. Je kunt ook andere dingen doen, natuurlijk, maar specifiek Parijs heeft veel voordelen...

Ik heb dus met ze afgesproken dat als ze zes zijn wij samen een lang weekend naar Parijs gaan. Dát werkt dus echt als een malle ('comme une malle'). En dan bedoel ik dat alles in die zin goed werkt. Lees even mee:

1. 'Afgesproken'

Een afspraak is sowieso een feestje bij ons. 'Beloofd is beloofd' is top voor ze, dat doen we niet vaak want er komt altijd iets tussen, lijkt 't wel. Dus als we een keer iets beloven, daar kunnen ze daar écht van op aan. Een zekerheidje. 100 procentjes: "beloofdbeloofd, papa?" "beloofdbeloofd!". 

2. 'Als ze zes zijn' 

Juun heeft het er nu al over. Moz had het er een jaar over, Pam ruim twee jaar (toen Moz zes werd, was Pam nog niet eens vier). Voorpret-a-gogo dus. Goeie voorpret-aanjaag tips: de films Ratatouille en Het Monster van Parijs, maar natuurlijk ook de extreem te gekke korte film 'C'était un rendez-vous uit 1976: https://vimeo.com/57276026

3. 'Wij samen'

Alleen met papa. Naar - niet onbelangrijk - een plek die papa óók echt leuk vindt. Een echte gedeelde ervaring, ge-wel-dig.

4. 'Een lang weekend'

Een 'lang weekend' geeft het gevoel dat het écht iets bijzonders is. Niet een gewoon weekend (die natuurlijk sowieso een feestje zijn), maar een XL-alles-erop-en-eraan-slingers-confetti-croissants-belevenis.

5. naar Parijs gaan

Waarom Parijs? Parijs is 'snapbaar' voor kinderen. Want: grotesk, episch, theatraal, pracht en praal, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, Centre Pom (pom) pidou,  de verhalen over Louis de stinkende Zonnekoning en het Louvre mét die lange loop naar de Mona Lisa (goed voor de spanningsopbouw). Dat spreekt allemaal zó tot de verbeelding, dat ze de stad gelijk 'zien'. Je loopt van verhaal naar verhaal, van legende naar legende. Af en toe de metro, de taxi-boot over de Seine. 

6. Bonusklapper

De bonus is natuurlijk 'napret'. Dit was het tripje waar alleen zij bij waren. Eén op één met papa. Die trip was dus uniek. En toch hebben ze (Moz en Pam) het over hetzelfde, qua Parijs. Én Parijs komt heel vaak terug in van alles (films, boeken, etc.), daar kan dus ook nog heel vaak over nagepraat worden.

Note to self: volgende keer de Thalys pakken. Ik ging met de auto de eerste twee keer, maar met de trein is waarschijnlijk nog beter. Juun heeft dus in ieder geval iets nèt even anders dan Moz en Pam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten